Een ervaring die je vrij maakt.

HAPTOnomie

Haptotherapie is de therapievorm van haptonomie: een lichaamsgerichte vorm van therapie welke kijkt naar jou als geheel.

Ik help jou weer contact te maken, met jezelf, met je lichaam door niet alleen in je hoofd te zitten, maar ook aanwezig te zijn in je lichaam. Door het lichaam te 'voelen', kunnen we deze gevoelens en emoties beter begrijpen en verwerken.

Haptonomie gaat ervan uit dat het lichaam de drager is van emoties en gevoelens en een geheugen heeft voor positieve en negatieve gevoelservaringen. Deze zijn terug te vinden in hoe je beweegt, de spanning in je lichaam, in hoe je je voelt, hoe je denkt en doet en in de manier waar op je omgaat met jezelf en anderen.

Keuzes

In de haptotherapie wordt het vermogen om te voelen aangesproken, waardoor voelen, denken en doen samen richting kunnen geven in de keuzes die jij maakt in het leven. Je kunt weer ervaren wat goed is voor jou.

Gesprekken en aanraking

In de gesprekken komt naar voren wat er speelt bij de cliënt. Elke sessie begint en eindigt met een gesprek. De haptotherapeut gebruikt ondersteunende aanraking om de cliënt te helpen om in contact te komen met zichzelf, gevoelens te ervaren en wat meer aanwezig te zijn in je lichaam. Aanraking kan helpen om stress en spanning te verminderen, het zelfvertrouwen te versterken en de relatie met anderen te verbeteren. De haptotherapeut heeft een behandeltafel zoals bij de fysiotherapeut.

Ervaringsoefeningen

Deze oefeningen zijn gericht op het vergroten van het bewustzijn van het lichaam en de gevoelens. De cliënt kan bijvoorbeeld worden gevraagd om op een bal te gaan te zitten of op de wiebelplank. Oefenvormen helpen op een directe en praktische manier patronen te (h)erkennen en inzicht te krijgen in de eigen mogelijkheden. We werken samen aan meer veerkracht.

Toepasbaarheid

Haptotherapie kan worden toegepast bij een breed scala aan klachten, waaronder:

  • Stress en spanning

  • Angst en depressie

  • Gebrek aan zelfvertrouwen

  • Gevoel van stagnatie

  • Onverklaarbare fysieke en mentale klachten.

  • Relatieproblemen

  • Trauma

Effectiviteit

Onderzoeken hebben aangetoond dat haptotherapie kan helpen bij het verminderen van stress en spanning, het verbeteren van het zelfvertrouwen en de relatie met anderen, en het verminderen van lichamelijke klachten.

Onderzoek:

The clinical effectiveness of haptotherapy

Stress verminderen.

Haptotherapie kan helpen om stress en spanning te verminderen en meer rust en veerkracht te ervaren. Dit kan worden gedaan door middel van aanraking, gesprekken en ervaringsoefeningen.

verbinden.

Haptotherapie helpt mensen zich meer verbonden te voelen met zichzelf en met anderen. Door mensen te helpen om hun lichaam en emoties beter te voelen, kan haptotherapie helpen om een gevoel van zelfvertrouwen en welzijn te creëren.

BOEK EEN GRATIS kennismakingsSESSIE.

Tijdens de kennismakingssessie maak je kennis met haptotherapie en met de haptotherapeut. Je leert hoe haptotherapie werkt en hoe het je kan helpen.

De sessie helpt je gelijk al om in contact te komen met jouw lichaam en gevoelens. Je leert hoe je je lichaam kunt voelen en hoe je je emoties kunt reguleren. Je krijgt ook een idee of er een klik is met de haptotherapeut.

Haptonomie oefening

HOE je JE VOELT NA EEN SESSIE

een waardevolle ervaring die JE helpt om meer in balans te zijn en om beter om te gaan met de uitdagingen van het leven.

vragen over haptonomie

WAT ZIJN JE TARIEVEN?

Losse sessies

  • Individuele therapie of coaching, flexibel en aangepast aan jouw behoeften.

  • Sessies zijn ongeveer een uur en kunnen zowel in de praktijkruimte (Driehuis of Amsterdam) als in de natuur plaatsvinden.

  • €89,- per sessie.

  • Vergoeding: niet vergoed door verzekeraars.

Flexibele annuleringsvoorwaarden

  • Annuleringen tot 24 uur voor aanvang zijn kosteloos.

  • Annuleringen binnen 24 uur voor aanvang worden volledig in rekening gebracht.

Financiële ondersteuning

  • Als je financieel minder ruimte hebt, neem dan contact met me op.

  • Samen bekijken we wat het beste past bij jouw situatie.

waarom raakt een haptonoom je aan?

Je wordt door een haptotherapeut aangeraakt zodat je aan de lijve je patronen kan ervaren. Je komt wat meer wat meer uit je hoofd en in je lichaam. Vaak (be)denken we hoe we omgaan met iets, hebben we hier een verhaal over. Ons lichaam vertelt via subtiele signalen (ook) ons verhaal, door wat meer te luisteren naar ons lichaam en niet alleen maar in ons hoofd te zitten krijgen we inzicht in onze patronen, de kwaliteiten en valkuilen hiervan en de mogelijkheden. Via oefenvormen krijg je inzicht in jezelf zodat er over na te denken.

waarom haptotherapie?

Het is een praktische, liefdevolle effectieve therapie waarom de nadruk ligt op wat je voelt in je lichaam. Je krijgt inzicht in hoe je omgaat met jezelf en anderen, en wat daarin je wensen zijn. Je krijgt uiteindelijk weer keuzevrijheid in hoe jij wilt voelen, denken en handelen.

wat wordt er bedoeld met in je hoofd zitten?

We bedoelen hiermee dat als je veel in je hoofd zit, je vaak vervelende gedachten. Je bent regelmatig aan het het piekeren, voelt je gespannen of angstig. Hierdoor heb je het gevoel stil te staan en voel je wat minder van je lichaam.

wat is de impact van veel in je hoofd zitten?

Je zit niet lekker in je vel, hebt weinig energie en raakt overspannen of krijgt burn-out klachten. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn en bent je extra prikkelbaar. Je kunt niet logisch denken en keuzes maken. Mensen die te perfectionistisch zijn, zitten vaak ook veel in hun hoofd. Hoe je denkt, voelt en handelt heeft invloed op jouw leven.

Wat is het verschil tussen haptotherapie en andere vormen van therapie?

Haptotherapie is anders dan andere vormen van therapie, omdat het zich richt op het lichaam en de gevoelens. Andere vormen van therapie richten zich meestal op de gedachten en het gedrag. Haptotherapie kan echter ook nuttig zijn als aanvulling op andere vormen van therapie.


IS haptotherapie GECERTIFICEERD?

Haptotherapie wordt aangeboden door gecertificeerde haptotherapeuten. Om gecertificeerd te worden moeten haptotherapeuten een opleiding van vier jaar volgen die is erkend door Vereniging van Haptotherapeuten Nederland (VVH). Jorit heeft de vierjarige Post-HBO opleiding tot haptotherapeut gevolgd bij Synergos in Amersfoort.

Is haptotherapie veilig?

Haptotherapie is een veilige en effectieve methode die door wetenschappelijke studies is ondersteund. Haptotherapie is echter niet geschikt voor iedereen. Als je een ernstige medische aandoening hebt of medicatie slikt, moet je eerst met je arts overleggen voordat je aan haptotherapie begint.